Spanje

Spanje

Spanje is een fascinerend land met een prachtig landschap, een rijke traditie en indrukwekkende bezienswaardigheden. Een reis naar Spanje is een feest: u kunt genieten van een uitstekend klimaat, goede keuken en delen in de tradities en levensvreugde van de Spanjaarden.Het Spaanse koninkrijk vormt samen met Portugal het Iberisch schiereiland. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Balearen in de Middellandse Zee. Spanje is ruim twaalf keer zo groot als Nederland. De totale oppervlakte van Spanje inclusief de eilanden is 505.782 km2.

Spanje is erg gevarieerd in klimaat en natuur. Het noorden is vochtig en groen, het binnenland uitgestrekt en vlak, de Middellandse zeekusten zonnig en vruchtbaar en het zuiden warm en droog. Ook de verschillen in cultuur tussen de bewoners van de diverse gebieden zijn groot. U raakt dan ook nooit uitgekeken op dit land!Algemene informatie over Spanje

Spanje is een fascinerend land met een prachtig landschap, een rijke traditie en indrukwekkende bezienswaardigheden. Een reis naar Spanje is een feest: u kunt genieten van een uitstekend klimaat, goede keuken en delen in de tradities en levensvreugde van de Spanjaarden.

Het Spaanse koninkrijk vormt samen met Portugal het Iberisch schiereiland. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Balearen in de Middellandse Zee. Spanje is ruim twaalf keer zo groot als Nederland. De totale oppervlakte van Spanje inclusief de eilanden is 505.782 km2.

Spanje is erg gevarieerd in klimaat en natuur. Het noorden is vochtig en groen, het binnenland uitgestrekt en vlak, de Middellandse zeekusten zonnig en vruchtbaar en het zuiden warm en droog. Ook de verschillen in cultuur tussen de bewoners van de diverse gebieden zijn groot. U raakt dan ook nooit uitgekeken op dit land! Spanje is een vakantieland voor iedereen. Van zonaanbidder tot rugzaktoerist, van cultuursnuiver tot sportliefhebber. De mooie stranden, gezellige uitgaansgelegenheden en sfeervolle terrasjes zorgen voor een ideale strandvakantie. De vele bezienswaardigheden, de goede infrastructuur en de mooie natuurgebieden maken van Spanje een ideaal land om rond te reizen.

Bevolking, Cultuur & Religie van Spanje

Bevolking

De Spaanse bevolking heeft sinds het einde van de Reconquista (± 1500) een vrij heterogene achtergrond. Door volksverhuizingen en het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen is sinds de prehistorie het mediterrane type ontstaan. Het merendeel van de Spaanse bevolking is mediterraans. De vroege voorouders van deze mensen zijn onder andere Iberiers, Feniciers, Romeinen, Sueven, Alanen, Visigoten, Berbers, Kelten, Liguriers en Vandalen. Uitzonderingen vormen de bewoners van de Baskische provincies en het oostelijk deel van Asturie, waar een alpine type het meeste voorkomt. Op dit moment onderscheidt men de volgende bevolkingsgroepen: Castilianen (72,3 procent), Catalanen (18 procent), Galiciers (zes procent), Basken (1,5 procent), zigeuners, in de volksmond "gitanos" genoemd (1,3 procent). Aantal inwoners van Spanje is 40.350.000

Taal

In Spanje wordt het meest Spaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch gesproken.

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Het uitzonderlijke natuurschoon en bevoorrechte geografische en strategische ligging ten opzichte van de rest van Europa en Afrika hebben Spanje het ontmoetingspunt voor zowel de Oosterse als de Westerse wereld gemaakt. Vele volkeren, rassen en beschavingen vonden hier hun woonplaats en lieten een ware mengelmoes van culturen achter. Al deze nalatenschappen zijn gecombineerd en aangepast aan het moderne en actieve land van tegenwoordig.

Religie

Ongeveer 94% van de Spaanse bevolking is rooms-katholiek. Vanaf het jaar 394, toen Spanje nog tot het Romeinse rijk behoorde, is het rooms katholicisme de staatsgodsdienst geweest. Het was keizer Theodosius die hiervoor zorgde. In 711 werd Spanje veroverd door de Moren en was de islam de belangrijkste godsdienst. Pas begin zeventiende eeuw heroverde de katholieke kerk haar machtige positie en ontstond een nauwe samenwerking tussen kerk en staat. In 1931, ten tijde van de Tweede Republiek, kwam aan deze ongewenste situatie een einde. Die kerk had zich door de eeuwen heen niet erg geliefd gemaakt en dit leidde in de Spaanse burgeroorlog tot de dood van circa 6000 geestelijken. Het was dan ook niet vreemd dat de kerk hechte banden met het Franco-regime aanging. Franco riep in 1939 het rooms-katolicisme uit tot staatsgodsdienst. Zo werd het kerkelijke leven door de hele samenleving geweven. Zeer opmerkelijk was dat de kerk alleen maar bisschoppen mocht benoemen op voordracht van Franco. Door deze nauwe samenwerking met de dictator werd de kerk onder de bevolking opnieuw zeer impopulair. Hoewel het Tweede Vaticaans Concilie de scheiding van kerk en staat eiste, weigerde Franco hier gehoor aan te geven. Pas na Franco"s dood werd in de grondwet van 1978 weer de scheiding van kerk en staat opgenomen en de vrijheid van godsdienst gegarandeerd. Dit alles op initiatief van de pas aangetreden koning Juan Carlos.

Indeling naar religie: Rooms Katholiek 94% Overig 6%

Kerkdiensten:

Op Tenerife worden de kerkdiensten in het Spaans, Engels en Duits gehouden. Dit vindt op zaterdag en zondag plaats in de kerken in Pueblo Canario en Los Cristianos. De aanvangstijden staan aangegeven op de kerkdeur. Bij de reisleiding is informatie te verkrijgen over de speciale diensten en tijden.

Eten & drinken in Spanje:

Spanje kent vier grote culinaire gebieden. In de strook langs de noordkust overheersen gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en bonenschotels. Met name de Galicische keuken is beroemd om haar visschotels. De Catalaanse keuken kent smakelijke gerechten zoals vlees bereidt in vruchtensaus. In het Castilaanse binnenland is men verzot op vlees, gegrild of geroosterd in houtovens. Andalusie is de plek voor salades, vis en fruit.

Praktische informatie over Spanje

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Spanje en Nederland. Een uitzondering is de Canarische eilanden. Daar is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Geldzaken

In Spanje gebruikt men net als in Nederland de euro. Bepaalde oude pesetas, zowel muntstukken als bankbiljetten, kunt u nog inleveren bij de Banco de España. Neem uw paspoort mee wanneer u gaat wisselen.

Reisdocumenten en Visa

Alle inwoners van de EU-landen, waaronder Nederland en Belgie hebben alleen een geldig paspoort of legitimatiebewijs nodig om Spanje binnen te komen. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat. We raden u aan uw paspoort niet bij u dragen, maar om een kluisje in uw accommodatie te huren.

Telefoon, Internet & Post

Telefoon: Vanuit een telefooncel (Telefono Publico) kunt u zelf rechtstreeks bellen. Naar Nederland draait u 0031, dan het netnummer zonder 0 en dan het abonneenummer. Dit is de voordeligste manier van bellen. Na 22:00 uur en in het weekend is telefoneren goedkoper. Bij de winkels met het "Telefonica" vignet en bij het postkantoor zijn telefoonkaarten te koop. Wilt u collect call bellen, dan draait u 900 9900 31 en u krijgt iemand aan de telefoon waaraan u het gewenste nummer kunt doorgeven.

Cafes met internet zijn veelvuldig aanwezig en goedkoop.

Postzegels voor op uw ansichtkaarten zijn te koop bij het postkantoor of bij de receptie van uw accommodatie. De reguliere brievenbussen zijn geel met een witte posthoorn.

Fotografie, film & video

In principe mag er overal gefotografeerd worden in Spanje. Het is echter wel gebruikelijk om bij fotografie van de binnenkant van bijvoorbeeld een kathedraal, een kleine donatie te doen. Overal zijn er winkels waar u films kunt kopen. Ontwikkelen is stukken voordeliger dan in Nederland. Een 1-uur service is gebruikelijk.

Douanezaken

Vanuit een EG-land mag u als bagage naar Nederland meenemen zoveel als aannemelijk is voor "persoonlijk gebruik". U moet kunnen aantonen dat deze goederen voor uzelf zijn en niet voor handelsdoeleinden. Let op! Goederen die u in een taxfree winkel aanschaft, worden beschouwd als goederen uit een niet EG-land. Neemt u vanuit een niet EG-land (of taxfree) goederen mee als bagage dan gelden beperkte hoeveelheden die u belastingvrij mag meenemen. Controle van niet handbagage vindt plaats op de luchthaven van de eindbestemming.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto"s liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafetafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat u de telefoonnummers bij de hand heeft voor het blokkeren van uw creditcard, bankpassen en mobiele telefoon. Het is mogelijk om telefonisch aangifte te doen. U belt dan naar de politie in Madrid en vraagt om een Nederlandse tolk. Deze persoon regelt voor u de aangifte en binnen 48 uur moet u uw aangifterapport, aan de hand van een referentienummer en uw paspoort ophalen bij de Policia Nacional. Het telefoonnummer voor telefonische aangifte is (0034) 902 102 112. Raadpleeg uw reisleiding wanneer dit niet mocht lukken.

Uw gezondheid en medische hulp

Wanneer u op vakantie gaat naar Spanje is het goed om te weten dat de medische zorg in heel Spanje over het algemeen goed en vergelijkbaar is met Nederland. Men kan niet alleen terecht bij openbare ziekenhuizen, maar ook bij prive-klinieken (clinicas) waar het niveau van de zorg wel kan varieren.

Vaccinaties:

Voor een vakantie naar Spanje heeft u geen vaccinaties nodig.
Voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of plaatselijke GG&GD voor de juiste actuele informatie.

Drinkwater

Het leidingwater in Spanje is niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen.

Vervoer

Er is een goed netwerk van busdiensten in Spanje, omdat niet alle plaatsen via het spoor te bereiken zijn. De meeste busmaatschappijen staan met hun lijnen en dienstregelingen op internet. Er is in Spanje geen landelijke busmaatschappij. Per streek of regio wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Autocares Julia is hier een van de grootste van. Deze maatschappij treedt in Spanje ook op als agent voor Eurolines. Kaartjes kunt u doorgaans kopen bij het busstation.

Nationale parken in Spanje

Spanje kent veertien nationale parken, waaronder: Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalonie) en Nationaal park Timanfaya (Canarische Eilanden). Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een nationaal park in de provincie Lerida in Spanje. Het park ligt in de Pyreneeen en kenmerkt zich vooral door de vele bergmeertjes en bergriviertjes. Nationaal park Timanfaya is een natuurgebied in Lanzarote, het gebied bestaat uit een uniek vulkanisch, "maan" landschap. Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers.

Werelderfgoederen in Spanje

Spanje heeft achtendertig, vooral culturele, werelderfgoederen. Een van de meest in het oog springende daarvan is de Alhambra, een Middeleeuws paleis en fort van de Moorse heerser van het toenmalige Koninkrijk Granada. Het gebouw is beroemd door de fijn uitgevoerde Islamitische Kunst. De Alhambra omvat verschillende torens, prachige binnenplaatsen en de weelderige "Patio de los Arrayanes". Ook het centrum van Salamanca behoort tot de erfgoederen. De Plaza Mayor vormt het kloppende hart van de stad waar jonge en oude Spanjaarden graag vertoeven. . De werken van Antoni Gaudi, waaronder park Güell en de Sagrada familia mogen ook gerekend worden tot culturele hoogstandjes. Park Güell ligt net buiten het centrum van Barcelona op een heuvel. . Het park Güell, nu een wandelpark van de stad Barcelona, is ook een van de onvoltooide projecten van Gaudi. Het absolute meesterwerk van Gaudi is de nog onvoltooide kerk La Sagrada Familia (kerk van de Heilige Familie). Geld wordt tegenwoordig onder andere ingezameld door toeristische rondleidingen en het verkopen van allerlei souvenirs.

Kortom, Spanje is een fantastisch vakantieland waar iedereen een keer geweest moet zijn, dus... hasta la vista en España of tot ziens in Spanje!Rondreizen Spanje (38 Aanbiedingen)

Fly Drive Paradores door Extremadura
***

Spanje - Rondreizen Spanje - Fly Drive Spanje
8 dagen
Extremadura is een sprookjesachtig gebied in zuid-west Spanje met een puur en onaangetast landschap vangroene weiden en glooiende heuvels, bossen en vruchtbare rivierdale...
 • Retourvluchten naar Madrid v.v.
 • Luchthavenbelasting
 • 7 overnachtingen in Paradores volgens beschrijving
 • Verzorging o.b.v. logies ontbijt
 • Huurauto, categorie small

Fly Drive Barcelona en Omgeving
***

Spanje - Rondreizen Spanje - Fly Drive Spanje
8 dagen
Deze 8-daagse Fly Drive brengt u langs een aantal bijzondere steden rond Barcelona. Zo bezoekt u naast Barcelona ook Zaragoza, Valencia en Tarragona. Al deze steden kenne...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma

Fly Drive Paradores Madrid en omgeving
****

Spanje - Rondreizen Spanje - Fly Drive Spanje
8 dagen
Fly Drive Paradores Madrid en omgeving is een unieke rondreis, waarbij u enkele van de mooiste steden van Spanje combineert met overnachtingen in authentieke accommodatie...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programmaVolg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  vakantiedagdeals.nl
v6.20200311