Litouwen

Litouwen

Litouwen is het zuidelijkst en het minst bezochte van de drie Baltische landen. Toch heeft het in Vilnius een van de mooiste en meest sfeervolle steden van de regio! Vilnius is een uitbundige stad, met een grote en goed bewaard gebleven oude binnenstad, vol kerken en terrassen. Een uur rijden van de hoofdstad ligt Kaunus, de tweede stad van het land en een gezellige universiteitsstad. Ten zuiden en noorden van Vilnius liggen natuurgebieden met uitgestrekte bossen en talloze meertjes. Een paradijs voor wandelaars en fietsers. Aan de kust ligt de oude havenstad Klaipeda. Een korte tocht per veerboot brengt je naar de Koerse Schoorwal, een langgerekte strook duinen, dennenbossen en stranden. Ontdek zelf waarom Litouwen zeer bijzondere vakantiebestemming is geworden!

Reisdocumenten

U hebt een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart nodig. Een langere geldigheid van het reisdocument wordt aangeraden voor het geval de reis door omstandigheden moet worden verlengd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Litouwen. Dit geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Het over de juiste papieren beschikken, is te allen tijde uw eigen verantwoordelijkheid.

Geldzaken

De munt eenheid van Litouwen is de Litas (LTL) 1 LTL staat ongeveer gelijk aan 0.30 euro. Kijk voor actuele informatie naar de wisselkoers. Over het algemeen is de prijspijl lager dan in Nederland

Tijdverschil

Het is in Litouwen 1 uur later dan in Nederland.

Eten en drinken

Een van de typische gerechten is Cepelanai. Cepelanai zijn aardappelnoedels gevuld met kaas, vlees of champignons. Daarnaast is er nog Bandelai. Dit is een gerecht dat bestaat uit met vlees gevulde rolletjes kool. Blynai is ook een typisch gerecht. Gevulde pannekoekjes met vlees, champignons of gestremde melk.

Taal

Het Litouws is een Indo-Europese taal met wortels in het Sanskriet. De enige Europese taal die enigszins overeenkomt met het Litouws is het Lets, hoewel de twee talen zich sinds de 7e eeuw afzonderlijk ontwikkeld hebben. Het Litouws heeft het meest van zijn archaische karakter behouden, en is daarmee zeer interessant voor linguisten.

Godsdienst

Op dit moment hangt ongeveer 75% van de Litouwers het katholieke geloof aan, al dan niet actief. De Russisch orthodoxe kerk heeft na het katholicisme de meeste aanhangers, ongeveer 5% van de bevolking.
Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  vakantiedagdeals.nl
v6.20200311